L A U R E N C A R L Y S H A W

Riven, 2014 is a site specific installation created for the Sunroom Project space at the Glyndor Gallery located at Wave Hill's Public Garden and Cultural Center in the Bronx, NY. The piece is an ekphrasis made in response to the 1892 short story The Yellow Wallpaper by Charlotte Perkins Gilman. Set in the late 19th century, at the time when Wave Hill’s Glyndor House was originally built, the story chronicles the effect of solitary confinement on a woman’s mental health. After being restricted to a small room by her physician-husband, the woman falls into madness and becomes convinced that there are women creeping behind the patterns in the wallpaper, until she eventually believes that she is one of them. Shaw transforms the gallery into the story’s setting including two-dimensional elements as well as sculptures of the protagonist and the figures she imagines emerging from the stenciled paper adorning the walls. Riven invites viewers to step into this immersive environment and experience the woman’s confused state, blurring the line between corporeal presence and interior psyche.

Riven
 Riven  Riven  Riven  Riven
 Riven  Riven  Riven  Riven
 Riven  Riven  Riven  Riven
 Riven  Riven  Riven  Riven
 Riven  Riven